logo
 
zoek
    print
 
 

Archief nieuwsberichten muziek en WO2

Eerdere nieuwsberichten over muziek en de Tweede Wereldoorlog.

3 maart: Music Freedom Day

Verboden muziek is van alle tijden. Niet voor niets vraagt de muziekwereld jaarlijks aandacht voor muziekcensuur op Music Freedom Day, 3 maart. Meer weten of je aansluiten? Neem dan contact op met mensenrechtenorganisatie Freemuse, initiatiefnemer van de dag.

 
2015: deel 2 liederencyclus 'Bevroren tranen' Maarten Peters (1)

In 2015 staat Nederland stil bij 70 jaar bevrijding. Maarten Peters brengt dan het tweede deel uit van zijn liederencyclus Bevroren tranen, begeleid door een unieke voorstelling. Hij zingt en vertelt ook over de mensen en gebeurtenissen die hem inspireerden tot het schrijven van de liederen. Luister hier naar het titelstuk Bevroren tranen van het eerste deel van de liederencyclus.

 
23 mei 2014: The Holocaust and the Power of Music, Nexus, Amsterdam

Uitzonderlijk Nexus-symposium met de wereldberoemde violist en dirigent Joshua Bell (1967) en Sigmund Rolat (1930), de Pools-Joodse filantroop en mecenas, die de Holocaust heeft overleefd.

 
14 april 2014: Oorlogsverhalen, Uilenburgen concerten

Concert met werken van Leo Smit, Dick Kattenburg, Pál Hermann, Wilhelm Rettich, Marius Flothuis en Nico Richter. Met ook schrijver Jan Brokken die voorleest uit De Vergelding, een oorlogsverhaal over de gebeurtenissen in zijn geboortedorp Rhoon waar lang niemand over sprak. 

 
3 en 6 juni 2013: Concerten Britten en Sjostakovitsj, Amsterdam

In juni weerklinkt muziek van Britten en Sjostakovitsj uit de Tweede Wereldoorlog in het Concertgebouw. Brittens Eerste strijkkwartet [1941] en Sjostakovitsjs Pianokwintet [1940] klinken met terugwerkende kracht als adembenemende stiltes voor de storm. De Spring Symphony [1949] van Britten staat juist voor het naoorlogse optimisme.

 
3 maart 2012: Music Freedom Day, Amsterdam en Den Haag

Verboden muziek is van alle tijden. Niet voor niets vraagt de muziekwereld jaarlijks aandacht voor muziekcensuur op Music Freedom Day, 3 maart. In 2012 gebeurt dit in Nederland met programma's in Amsterdam en Den Haag.

 
21 oktober 2011: Uitreiking Visser-Neerlandiaprijs voor 'De Tweede Wereldoorlog in muziek'

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) kent aan De Tweede Wereldoorlog in muziek een Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur toe, zo maakte het ANV op 4 mei 2011 bekend. De prijs is een erkenning van het belang om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

 
September 2011: Bezwaarschrift Nederlands Muziek Instituut

Het bestuur van het NMI heeft bij staatssecretaris Zijlstra bezwaar aangetekend tegen de intrekking van de langjarige subsidie aan het NMI vanaf 2013. Het bestuur vindt het besluit van de staatssecretaris ondeugdelijk en vindt dat het besluit moet worden ingetrokken.

 
16-18 september 2011: Kamermuziekfestival, Amsterdam

Het Festival Nederlandse Kamermuziek heeft een rijk programma waarin vele componisten zijn vertegenwoordigd. Ook muziek van componisten die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht, of voor wie de Tweede Wereldoorlog een cruciale periode was, is te horen. De Leo Smit Stichting organiseert het festival naar aanleiding van haar 15-jarig bestaan.

 
Online Theaterencyclopedie

Op de online TIN Theaterencyclopedie is een schat aan informatie te vinden over theater en muziek, ook uit de Tweede Wereldoorlog. Het is zowel een platform, agenda, databank als naslagwerk. Bezoekers kunnen zelf informatie toevoegen. 

 
Rijkssubsidie NMI stopt per januari 2013. Teken de petitie!

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI), partner in De Tweede Wereldoorlog in muziek, ontvangt vanaf januari 2013 geen rijkssubsidie meer. Het zou betekenen dat het NMI vanaf dan haar activiteiten moet staken.

 
26 juni 2011: Uitvoering Flothuis voor behoud barak Kamp Vught, Den Bosch

Om de laatste authentieke barak van Kamp Vught te behouden is geld nodig. Nationaal Monument Kamp Vught organiseert daarvoor een benefietconcert op zondag 26 juni. Op het programma staan twee muziekwerken die tijdens de oorlog in Kamp Vught een indrukwekkende rol speelden: de Aubade van Marius Flothuis uit 1944, geschreven in Kamp Vught, en het Ave Maria.

 
16 mei 2011: laatste concert Uilenburger Concerten, Amsterdam

Werken van vervolgde componisten uit de Tweede Wereldoorlog, het interbellum en het heden zijn te horen tijdens de Uilenburger Concerten. De Leo Smit Stichting organiseeert de serie met topmusici van verschillende nationaliteiten. Het laatste concert uit de serie is op 16 mei in Amsterdam.

 
4 en 5 mei 2011: Bevrijdingsfestivals en concerten

Muziek is vrijheid. Op 4 en 5 mei 2011 klinken bevrijdingsfestivals en klassieke concerten, klinken Mook en het Gelders Orkest.

 
4 mei 2011: Herdenkingsconcert Amsterdam Ensemble en Ramsey Nasr, Amsterdam

Het gedicht Het Hemelse Leven van Ramsey Nasr verhaalt over de relatie tussen Gustav Mahler, Willem Mengelberg en het Concertgebouworkest. Het gedicht is met een muzikale bewerking van Mahlers symfonie op 4 mei te horen tijdens het herdenkingsconcert van het Amsterdam Ensemble in Het Concertgebouw.

 
10 april 2011: Vervolgde componisten aan het Spui

Derde en laatste concert uit de concertserie Vervolgde componisten aan het Spui van het Nederlands Muziek Instituut (NMI), de Leo Smit Stichting en het Theater aan het Spui in Den Haag. De concertserie bestaat uit werken van componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd, omdat ze joods waren of omdat ze zich verzetten tegen de bezetter.

 
14 maart 2011: Géza Frid (e.a.) in Uilenburger Concerten, Amsterdam

Werken van vervolgde componisten uit de Tweede Wereldoorlog, het interbellum en het heden zijn in 2011 te horen tijdens de Uilenburger Concerten. De Leo Smit Stichting organiseeert de serie in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Met als uitvoerenden topmusici van verschillende nationaliteiten.

 
15 februari 2011: concert Uilenburger Concerten, Amsterdam

Werken van vervolgde componisten uit de Tweede Wereldoorlog, het interbellum en het heden zijn in 2011 te horen tijdens de Uilenburger Concerten. De Leo Smit Stichting organiseeert de serie in het Bethaniënklooster in Amsterdam. Met als uitvoerenden topmusici van verschillende nationaliteiten.

 
16 januari 2011: Vervolgde componisten aan het Spui

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) organiseert met de Leo Smit Stichting en het Theater aan het Spui in Den Haag drie concerten met muziek van componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. Vervolgd omdat ze joods waren of omdat ze zich verzetten tegen de bevelen van de bezetter.

 
Dancing Under the Gallows, portret pianiste Alice Herz-Sommers (106)

Gefilmd portret (12') van een bijzondere vrouw, pianiste Alice Herz-Sommers (106). Regisseur Malcom Clarke legde haar muzikaliteit en indrukwekkende vergevingsgezindheid vast. Alice overleefde met haar zoon de Tweede Wereldoorlog, maar verloor haar man en moeder in Auschwitz. Ze overleefde dankzij muziek.

 
30 september 2010: presentatie nieuwe dubbel-cd Rosy Wertheim en overdracht partituren Dick Kattenburg, Den Haag
Het Nederlands Muziek Instituut (NMI) organiseert met de Leo Smit Stichting (LSS) en het cd-label FutureClassics een presentatie over de Nederlandse componisten Rosy Wertheim (1888-1949) en Dick Kattenburg (1919-1944). Aanleiding is de nieuwe dubbel-cd met werken van Rosy Wertheim en de overdracht van de partituren van Dick Kattenburg aan het NMI.
 
29 september - 3 oktober 2010: Nationale Taptoe, Rotterdam
De Nationale Taptoe is het jaarlijkse festival van militaire muziek in de Ahoy in Rotterdam. Het is een groots muzikaal festival van Nederlandse en buitenlandse militaire- en burgerorkesten van topniveau. Dit jaar staat de taptoe in het teken van 65 jaar bevrijding en koninklijke militaire muziek.
 
Reportage Mischa Hillesum

Mischa Hillesum (1920-1943), broer van dagboekschrijfster Etty Hillesum, was een groots pianotalent. Tijdens de bezetting trad hij regelmatig op tijdens de illegale Zwarte avonden. Onlangs zijn composities van zijn hand gevonden. Kijk naar de reportage van AVRO Klassiek (januari 2012).

 
23 mei 2014: The Holocaust and the Power of Music, Nexus, Amsterdam

Uitzonderlijk Nexus-symposium met de wereldberoemde violist en dirigent Joshua Bell (1967) en Sigmund Rolat (1930), de Pools-Joodse filantroop en mecenas, die de Holocaust heeft overleefd.

 
23 mei 2014: The Holocaust and the Power of Music, Nexus, Amsterdam

Uitzonderlijk Nexus-symposium met de wereldberoemde violist en dirigent Joshua Bell (1967) en Sigmund Rolat (1930), de Pools-Joodse filantroop en mecenas, die de Holocaust heeft overleefd.

 
2-10 september 2010: bombardement Rotterdam centraal tijdens Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival
Het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival is dit jaar gewijd aan het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 en de wederopbouw van de stad. Topmusici en -artiesten voeren werken uit die de verwoestingen en emoties van de oorlog weergeven.
 
1 augustus 2010: ervaringen Westerbork op film bij NIOD

Violist Benny Behr, artieste Jetty Cantor en ondernemer Louis de Wijze zaten tijdens de oorlog in Kamp Westerbork. Willy Lindwer legde hun ervaringen vast op film. Fragmenten hiervan zijn te zien op NIODFilm/YouTube, vanaf 1 augustus zijn alle interviews te zien bij het NIOD.

 
1 juli 2010: publicatie vervolging Sinti en Roma

Vanaf 1 juli is de uitgave Zicht op verleden. Vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945 verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandels. Met een bijzondere cd van Tata Mirando jr. en zijn zoon Nello Weis Mirando. Luister alvast naar een van hun improvisaties.

 
26 juni 2010: Veteranendag, Den Haag

Zaterdag 26 juni is tijdens Veteranendag een scala aan muziek te horen. Het uitgebreide muziekprogramma vindt plaats op het Malieveld in Den Haag. Het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht 'Bereden Wapens' opent 's middags het programma.

 
30 mei 2010: War Requiem, Amsterdam

Het grootse en beroemde klankmonument War Requiem (1962) van componist Benjamin Britten is een aanklacht tegen oorlog en de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder. Het inspireerde vele componisten, ook Nederlandse. Jaap van Zweden dirigeert het War Requiem op 30 mei in het Concertgebouw in Amsterdam.

 
16 april 2010: presentatie WO2-muziek.nl, Den Haag

Op 16 april is deze site gepresenteerd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag door het Nederlands Muziek Instituut en MusicForce. De komende tijd worden nieuwe onderwerpen, muziek en archiefdocumenten aan de site toegevoegd. Zo krijgen portretten van musici/artiesten als Kid Dynamite en Jo Vincent een plaats, evenals muziek van Sinti/Roma, documenten van Kamp Amersfoort en informatie over Theresiënstadt. Een beperkte Engelstalige versie komt in mei gereed.

 
Join Music Freedom Day 3 March 2020

On 3 March 2020, Music Freedom Day will again highlight the ongoing need to fight against oppression and censorship. The day carries forward expressions of support of every person’s right to music and to freedom of artistic expression.