logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Archief nieuwsberichten muziek en WO2  »  1 juli 2010: publicatie vervolging Sinti en Roma
 

1 juli 2010: publicatie vervolging Sinti en Roma

Vanaf 1 juli is de uitgave Zicht op verleden. Vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945 verkrijgbaar in de Nederlandse boekhandels. Met een bijzondere cd van Tata Mirando jr. en zijn zoon Nello Weis Mirando. Luister alvast naar een van hun improvisaties.

Tata Mirando jr. en zoon Nello Weis Mirando tijdens de opnamen voor Zicht op verleden, april 2010 (foto: Nils Kenninck, Jonge Wolf Photography)
Tata Mirando jr. en zoon Nello Weis Mirando tijdens de opnamen voor Zicht op verleden, april 2010 (foto: Nils Kenninck, Jonge Wolf Photography)
In Zicht op Verleden. Vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945 beschrijft kunsthistorica Carry van Lakerveld de gevolgen van de nazipolitiek voor Sinti en Roma in Nederland. Om de vervolging en deportatie van de Sinti en Roma inzichtelijk te maken schetst ze de geschiedenis van Sinti en Roma vanaf de vijftiende eeuw tot aan de oorlogsjaren.  

De Mirando's
Tata Mirando jr. (Adolf Weis Mirando, 1933) is de zoon van Tata Mirando (Joseph Weis), oprichter van het wereldberoemde Koninklijke Zigeunerorkest Tata Mirando. Na het overlijden van zijn vader in 1967 nam Tata Mirando jr. de leiding van het orkest over. Zijn eveneens talentvolle zoon Nello Weis Mirando (1956) stond verschillende keren met de andere Mirando's en orkesten uit Boedapest in het Concertgebouw in Amsterdam.

Improvisaties
Naar aanleiding van de publicatie Zicht op Verleden. Vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945 improviseerden Tata Mirando jr. en Nello Weis Mirando op piano en viool in de studio van Moskitofilm in Amsterdam. Zes improvisaties zijn te horen op de cd die met het boek verschijnt. De Mirando's laten de muziek voor zich spreken met abstracte titels als Improvisatie voor piano en viool. "Gevoel valt niet uit te leggen", stelt Nello Mirando.
Met speciale dank aan Nello Mirando en Carry van Lakerveld.


Zicht op Verleden. Vervolging en deportatie van de Sinti en Roma in Nederland 1940-1945, Carry van Lakerveld en Raoul Nijs, Stichting Rechtsherstel Sinti en Roma (SRSR), 2010. Sinds januari 2010 zijn de taken en activiteiten van het SRSR grotendeels overgenomen door het Nederlands Instituut Sinti en Roma (NISR).