logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Archief nieuwsberichten muziek en WO2  »  10 april 2011: Vervolgde componisten aan het Spui
 

10 april 2011: Vervolgde componisten aan het Spui

Derde en laatste concert uit de concertserie Vervolgde componisten aan het Spui van het Nederlands Muziek Instituut (NMI), de Leo Smit Stichting en het Theater aan het Spui in Den Haag. De concertserie bestaat uit werken van componisten die in de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd, omdat ze joods waren of omdat ze zich verzetten tegen de bezetter.

Paul Seeling (foto: NMI)Op zondag 10 april gaat het in het concert De Oostenwind waait naar het Westen om componisten uit Nederlands-Indië. Veelal vergeten componisten, zoals Constant van de Wall, Paul Seelig en Linda Bandara.

Muziek van componisten uit Vervolgde componisten aan het Spui mocht tijdens de Tweede Wereldoorlog niet worden uitgevoerd. Ook hun bladmuziek was niet veilig. Sommige componisten slaagden erin om hun bladmuziek in bewaring te geven bij leerlingen en vrienden voordat ze werden gearresteerd. De muziek overleefde vaak de oorlog, de componisten meestal niet. In de concertserie komt de muziek van deze componisten weer tot leven. Daarbij vertelt een bekende Hagenaar het verhaal achter de muziek. De eerdere twee concerten uit de serie waren op 16 januari en 13 maart.

Bron: NMI

Informatie programma 10 april, NMI
Archieven Paul Seelig, NMI
Archieven Constant van de Wall, NMI