logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Archief nieuwsberichten muziek en WO2  »  21 oktober 2011: Uitreiking Visser-Neerlandiaprijs voor 'De Tweede Wereldoorlog in muziek'
 

21 oktober 2011: Uitreiking Visser-Neerlandiaprijs voor 'De Tweede Wereldoorlog in muziek'

Het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) kent aan De Tweede Wereldoorlog in muziek een Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur toe, zo maakte het ANV op 4 mei 2011 bekend. De prijs is een erkenning van het belang om de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Kamp Vught (foto: Nationaal Monument Kamp Vught)
Kamp Vught (foto: Nationaal Monument Kamp Vught)
De prijs betekent ook een waardering voor het behouden en onder de aandacht brengen van (muzikaal) erfgoed uit de oorlog. De prijs bestaat uit twee oorkondes en een geldbedrag van € 5.000. De prijsuitreiking aan MusicForce en het Nederlands Muziek Instituut (NMI) is op 21 oktober 2011 bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag (Aula Koninklijke Bibliotheek, 16:00-18:00).

De laudatio zal worden uitgesproken door historicus Hans Blom, voormalig directeur van het NIOD. Muzikale medewerking wordt verleend door de fluitiste Eleonore Pameijer en de harpiste Erika Waardenburg.

Wij nodigen u van harte uit bij deze middag aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden via info@nederlandsmuziekinstituut.nl of 070-3140721.

Mr. Herman Visser
Het ANV kent de Visser-Neerlandiaprijzen toe voor cultuur, welzijn, persoonlijke verdiensten, muziek en drama. De prijzen zijn mogelijk gemaakt door de nalatenschap mr. Herman Lodewijk Alexander Visser (1872-1943), filosoof en jurist. Mr. Visser maakte in 1943 een einde aan zijn leven na een oproep voor Kamp Vught, hij wilde niet in handen vallen van de bezetter. Hij liet de helft van zijn vermogen na aan het ANV.

Het ANV
Het ANV wil het inzicht in, de beleving van en het draagvlak voor de Nederlandse taal en cultuur in ruimste zin bevorderen. Primaire aandacht heeft de culturele integratie van Nederland en Vlaanderen. Het ANV stelt bijzondere leerstoelen in om op wetenschappelijk niveau onderwerpen te behandelen die te maken hebben met de cultuur van de Nederlanden. De vereniging geeft ook het het Nederlands-Vlaamse tijdschrift Neerlandia uit.