logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Archief nieuwsberichten muziek en WO2  »  Rijkssubsidie NMI stopt per januari 2013. Teken de petitie!
 

Rijkssubsidie NMI stopt per januari 2013. Teken de petitie!

Het Nederlands Muziek Instituut (NMI), partner in De Tweede Wereldoorlog in muziek, ontvangt vanaf januari 2013 geen rijkssubsidie meer. Het zou betekenen dat het NMI vanaf dan haar activiteiten moet staken.

TEKEN DE PETITIE!

Het besluit van Halbe Zijlstra, staatssecretaris Cultuur, om de subsidie aan het NMI te beëindigen gaat volledig voorbij aan de unieke muziekhistorische en historische waarde van de NMI-archieven. En aan het belang om deze toegankelijk te maken en houden voor een breed publiek. 

De rijkdom van de NMI-archieven is van nationaal en internationaal belang, de waarde is actueel. Dat toont ook deze site De Tweede Wereldoorlog in muziek aan, met een selectie van documenten en audiofragmenten uit de NMI-archieven met een directe relatie tot de Tweede Wereldoorlog. Speciaal voor deze site is deze selectie gedigitaliseerd. Al maakt NMI-materiaal van grote componisten als Willem Mengelberg om praktische redenen nog geen deel uit van deze selectie, het NMI-materiaal op deze site laat het veelzijdige en unieke karakter van de archieven zien. Daarbij gaat het onder ander om oorspronkelijke handgeschreven partituren uit de oorlog (zie ook illustratie), kleine persoonlijke documenten van grote componisten, historische documenten uit de Nederlandse oorlogsgeschiedenis en diverse audiofragmenten. Denk bijvoorbeeld aan de uitgaven van de kampbladen uit Kamp Vught (1942), waar Hendrik Andriessen en zijn broer Willem vastzaten, het briefje van Hendrik Andriessen aan Paul Sanders (6 mei 1945), de brief van Rudolf Escher waarin hij reflecteert op de oorlog
(27 mei 1945), de foto van een huisconcert met Rudolf Escher, Eberhard Rebling en Lientje Brilleslijper (1943), het woordelijke verslag van de 2e Eereraadzitting over Jan Koetsier (najaar 1946) en de audio-interviews over de oorlogsjaren en de jaren van opbouw.

Muziek van vervolgde componisten uit de oorlogsjaren bracht het NMI tot leven door succesvolle concertseries als Vervolgde componisten aan Het Spui (januari-april 2011). Juist het NMI neemt het op zich om dergelijke publieksconcerten te organiseren.

Zijlstra: geen geld voor het NMI (NMI)