logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Archief nieuwsberichten muziek en WO2  »  23 mei 2014: The Holocaust and the Power of Music, Nexus, Amsterdam
 

23 mei 2014: The Holocaust and the Power of Music, Nexus, Amsterdam

Uitzonderlijk Nexus-symposium met de wereldberoemde violist en dirigent Joshua Bell (1967) en Sigmund Rolat (1930), de Pools-Joodse filantroop en mecenas, die de Holocaust heeft overleefd.

Joshua Bell (foto: Nexus Instituut)Bell en Rolat vertellen het ongelooflijke verhaal van de Stradivarius-viool uit het bezit van de legendarische violist en oprichter van het Israƫlisch Filharmonisch Orkest, Bronislaw Huberman. Die viool werd in 1936 gestolen uit Hubermans kleedkamer in New York, werd jarenlang als verloren beschouwd, maar dook op in 1985 en wordt sindsdien bespeeld door Bell. Bij de heropening van de in de oorlog verwoeste synagoge in het Poolse bedevaartsoord Czestochowa, geboorteplaats van zowel Rolat als Huberman, liet Rolat zijn vriend Bell een uitvoering geven op zijn Stradivarius. Het instrument groeide daarmee uit tot een ontroerend symbool van de onoverwinnelijke kracht van de muziek.

Documentaire The Ruturn of the Violin
Van dit verhaal maakte filmregisseur Haim Hecht in 2012 de aangrijpende documentaire The Return of the Violin, die op het Nexus-symposium is te zien. Bell, in onafscheidelijk gezelschap van zijn Stradivarius, en Rolat, die na de oorlog naar de VS emigreerde, brengen in Amsterdam een boodschap van verzet, hoop en verzoening.

Informatie en kaarten

[Bron tekst en foto: Nexus Instituut]