logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Archief nieuwsberichten muziek en WO2  »  2015: deel 2 liederencyclus 'Bevroren tranen' Maarten Peters (1)
 

2015: deel 2 liederencyclus 'Bevroren tranen' Maarten Peters (1)

In 2015 staat Nederland stil bij 70 jaar bevrijding. Maarten Peters brengt dan het tweede deel uit van zijn liederencyclus Bevroren tranen, begeleid door een unieke voorstelling. Hij zingt en vertelt ook over de mensen en gebeurtenissen die hem inspireerden tot het schrijven van de liederen. Luister hier naar het titelstuk Bevroren tranen van het eerste deel van de liederencyclus.

De liederencyclus Bevroren tranen begon in 1999 met het lied De treinen hebben kleur dat Maarten Peters schreef tijdens de crisis in Kosovo. Sindsdien schrijft en zingt Peters elk jaar een nieuw lied. 'Noodzaakliedjes' noemt hij ze, als kleine monumenten verzameld onder de titel Bevroren tranen. De eerste cd kwam uit in 2005, het tweede deel verschijnt in 2015. Met daarbij op veler verzoek voorstellingen met liederen uit de cyclus.

Dirk Mulder, directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork, omschijft het treffend: "De poëtische teksten zijn nooit moraliserend, maar stemmen tot nadenken. Hij slaat met zijn teksten een arm om de overlevenden en nabestaanden van vervolging en verzet. 

Bevroren tranen (Truus Menger)
Bevroren tranen (Truus Menger)
Ze geven vorm aan de verwerking van het verleden, ze zijn een handreiking om gevoelens en gedachten een weg te geven. Maar evenzeer hebben ze een actuele zeggingskracht en daardoor zijn ze ook aansprekend voor jongeren. Hij maakt met zijn liedjes duidelijk dat oorlog en vervolging niet in 1945 zijn geëindigd en stelt daarbij de wezenlijke vraag 'Wat zou ik doen?'."

Inspiratiebron
De teksten en muziek bleken na het utkomen in 2005 een grote inspiratiebron voor anderen. Zo inspireerde het titelstuk Bevroren tranen verzetsvrouw en beeldend kunstenaar Truus Menger tot het maken van een glaskunstwerk met dezelfde titel. De liederen uit de cyclus werden ook vaak gezongen door andere vocalisten en gezelschappen. Liesbeth List nam het lied Jaargetijden op in haar afscheidstournee en nam 2 liederen over, Is het voorbij en Vergeving of Vergelding. Margriet Eshuijs zette een prachtige versie van Ik wil niet bang zijn op cd. De Kast nam het lied Wat ben ik waard op. Ook andere projecten ontsprongen aan de liederencyclus. Zo maakte de NOS de documentairereeks Leven na de ondergang en werd het lied Wat zou ik doen het uitgangspunt voor een groot project van het ministerie van VWS dat door Maarten Peters is ontwikkeld en waaraan onder andere Freek de Jonge, Claudia de Breij, Maarten van Roozendaal en Moke meewerkten.

De compositie Namen voor piano en strijkkwartet wordt nu om de 5 jaar uitgevoerd. Dit stuk is ook de soundtrack van de Amerikaanse film Steal a pencil for me en is intensief gebruikt in een documentairereeks van de NOS. Maarten Peters zingt zelf zijn liederen onder andere tijdens de imposante 4 mei-herdenking op Westerbork, en op de intieme herdenking elke 2de mei in Duitsland op kamp Ravensbrück.

Lied voor de vrouwen van Ravensbrück
Ook zingt Peters al jaren een lied uit de cyclus in de theaterconcerten van Margriet Eshuijs, zoals het tedere lied 'Sylvia Elizabeth' dat hij schreef voor de vrouwen van Ravensbrück.

Informatie
De voorstellingen van Bevroren tranen zijn van januari tot en met juni 2015. Daarnaast kan de voorstelling op aanvraag worden geboekt. Neem voor meer informatie contact op met Flower Productions, 075-6161307 of 06-51408349, info@margrieteshuijs.nl. De cd met de gehele liederencyclus is te bestellen via www.maartenpeters.nl

Bron tekst: Margriet Eshuijs
Met dank aan Margriet Eshuijs en Maarten Peters