logo
 
zoek
    print
 
NL  »  Landen  »  Overzicht Nederland  »  Amusement, jazz
 

Amusement, jazz

Overzicht amusement, jazz. 

Amusementsleven

Amusementsmuziek kreeg net zoals klassieke muziek te maken met de richtlijnen van het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten (DVK). Het departement verbood 'volksvreemde en smaakbedervende muziek en teksten'. Jazz moest worden gekuist van 'negroïde' en Engelstalige elementen. Het verhinderde niet dat jazz- en swingorkesten als de Ramblers, Boyd Bachman en Dick Willebrandts in de oorlogsjaren een enorme populariteit bereikten. Het verbod op de Engelse taal leidde tot een hausse aan Nederlandstalige liedjes.

 
Oorlog tegen de jazz
In de loop van 1942 werden Nederlandse muzikanten geconfronteerd met het jazzverbod, ofwel het 'verbod van negroïde en negritische elementen in dans- en amusementsmuziek'. Met dit verbod genoot Nederland de twijfelachtige eer te beschikken over de best omschreven beknotting van de vrije muziekbeoefening in bezet Europa. Met de voorschriften werd in de praktijk op grote schaal de hand gelicht.
 
Radio Oranje/Watergeus

Eind 1940 werd besloten de uitzendingen van Radio Oranje voortaan op te vrolijken met "een politieke revue bestaande uit tekst en liedjes", zoals Loe de Jong het omschreef. Het cabaret kreeg de naam De Watergeus. Loe de Jong was met Jan de Hartog en A. den Doolaard een van de bekende medewerkers. De satire van de Watergeus was een sensatie in bezet Nederland. Het programma bestond ongeveer een jaar. In naam van Oranje doe open de poort was de openingstune van het programma.