logo
 
zoek
    print
 
 

Overzicht Nederlands-Indië


Historie
Op 7 december 1941 overrompelde Japan Pearl Harbor, de Amerikaanse vlootbasis op Hawaï, sleutel tot de toegangspoort naar Zuidoost-Azië. De dag daarop verklaarde de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, jhr. Tjarda van Starkenborgh Stachouwer, in opdracht van de regering in ballingschap in Londen de oorlog aan Japan. 
 
Muziek en amusement in kampen
Hoe schrijnend de situatie in de Japanse kampen ook was, gevangenen vonden energie en tijd om vermaak te organiseren. In een aantal kampen ontstonden bibliotheken. Talencursussen, lezingen en discussiebijeenkomsten werden georganiseerd. Professionals en enthousiaste amateurs uit de muziek- en amusementswereld verzorgden programma's in verschillende kampen. 
 
Piano-vioolduo Lili Kraus en Szymon Goldberg
In de kampen maakten de optredens van musici een diepe en blijvende indruk op degenen die erbij waren. Dat gold ook voor de concerten van het duo Lili Kraus (piano) en Szymon Goldberg (viool), die beiden ook als solisten wereldfaam hadden. Voor hun vertrek naar Nederlands-Indië in 1940 hadden ze een succesvol half jaar in Nederland achter de rug. In 1940 begonnen ze in Indië aan een wereldtournee, met de baszanger Doda Conrad, op uitnodiging van de Bond voor Nederlands-Indische Kunstkringen. Ze dachten in de herfst van 1941 hun wereldtournee te kunnen vervolgen en in Amerika te eindigen.
 
 
Wegwijzer Nederlands-Indië
Archiefdocumenten, literatuur en links bij het thema Nederlands-Indië. Dubbelklik op een titel om de documenten en pagina's te openen [NB: literatuurtitels zijn niet aanklikbaar]. Zie legenda.