logo
 
zoek
    print
 
NL  »  Landen  »  Overzicht Suriname
 

Overzicht Suriname


Historie
De Tweede Wereldoorlog betekende in het algemeen een keerpunt in de koloniale verhoudingen. Door de oorlog groeide het zelfbewustzijn in de koloniën. Suriname voelde zich verbonden met het bezette Nederland, maar ook klonk de roep voor onafhankelijkheid. Het land was rijk aan bauxiet, een onmisbare grondstof voor de geallieerde oorlogsindustrie. De winning ervan gaf een stevige impuls aan de economie. 
 
Strijden voor de vrijheid van Nederland
Suriname werd niet bezet, toch groeide het leger in Suriname na de invoering van de dienstplicht in 1942 uit tot vijfduizend man. Vijfhonderd Surinaamse vrijwilligers kwamen in de frontlinies van de oorlog in Nederlands-Indië terecht. Ze waren in 1944 als soldaat in dienst gekomen van het KNIL, het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger. Hen wachtte een onbedoelde betrokkenheid bij de koloniale oorlog. 'Gunners' werkte als dienstplichtigen op de koopvaardijschepen om het geschut te bedienen.
 
Muziekleven Suriname tijdens de oorlogjaren
Suriname was niet bezet en kwam relatief rustig de oorlog door. De oorlogsomstandigheden, waaronder de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten, weerspiegelden zich in Surinaamse liedjes van die tijd. Deze soldaten brachten ook een overvloed aan Amerikaanse amusementsmuziek mee. Nederlandse strijd- en volksliederen moesten de werving steunen voor vrijwilligers voor de Nederlandse marine en de bevrijdingsstrijd in Nederlands-Indië. 
 
Wegwijzer Suriname
Archiefdocumenten, literatuur en links bij het thema Suriname. Dubbelklik op een titel om de documenten en pagina's te openen [NB: literatuurtitels zijn niet aanklikbaar]. Zie legenda.