logo
 
zoek
    print
 
NL  »  Landen  »  Overzicht Suriname  »  Wegwijzer Suriname
 

Wegwijzer Suriname

Archiefdocumenten, literatuur en links bij het thema Suriname. Dubbelklik op een titel om de documenten en pagina's te openen [NB: literatuurtitels zijn niet aanklikbaar]. Zie legenda.


Alles uitklappen | Alles inklappen

 • externe link 'De West', Canon WO2, NIOD
 • externe link Klassieke muziek in Suriname, John Leefmans
 • externe link Wegwijzer Archieven WO2, thema Suriname
  Online themaoverzicht over Suriname en de Tweede Wereldoorlog op de Wegwijzer Archieven WO2, een initiatief van het NIOD en het Nationaal Archief. Met aandacht voor de Amerikaanse beschermtroepen, de internering van NSB-ers en Duitsers, de krijgsverrichtingen mei 1940-1945, Nederlands bestuur en de rol van bauxiet in de oorlogsindustrie.
 • literatuur Allochtonen van nu & de oorlog van toen
  Allochtonen van nu & de oorlog van toen, Ad van den Oord; SDU, 2004
 • literatuur Hugo Pos, Oost West en Nederland
  Hugo Pos, Oost West en Nederland, episodes uit het leven van Hugo Pos, Jos de Roo; De Knipscheer, 1986
 • literatuur Oorlog op vijf continenten
  Oorlog op vijf continenten, nieuwe Nederlanders & de geschiedenissen van de Tweede Wereldoorlog, Kees Ribbens, Joep Schenk, Martijn Eickhoff; NIOD 2008; Uitgeverij Boom, Amsterdam, 2008. Dit boek gaat in op de oorlogsgeschiedenis van acht verschillende herkomstlanden van Nederlanders: China, Indonesië, Joegoslavië, Marokko, de Nederlandse Antillen, de Sovjet-Unie, Suriname en Turkije. Ook wordt gekeken naar het beeld dat oude en nieuwe Nederlanders van de Tweede Wereldoorlog hebben.
 • literatuur Wereldoorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba, 1940-1945
  Wereldoorlog in de West: Suriname, de Nederlandse Antillen en Aruba, 1940-1945, Liesbeth van der Horst; Uitgeverij Verloren, 2004. De oorlog in 'de West' gezien door de ogen van gewone Surinamers, Antillianen en Arubanen. Met ook uitgebreid aandacht voor de interneringspolitiek direct na het uitbreken van de oorlog. De inhoud van het boek is via Google Books in te zien.
 • pdf Zingend naar d'Overwinning
  "Dit boekje, uitgegeven voor de Surinaamsche weermacht, is gedrukt als copie van den door het Bestuur van de vereeniging Holland-Canada uitgegeven liederenbundel Zingend naar Holland. Wij hebben echter eenige verzen weggelaten en aangevuld met het Surinaamsch Volkslied en enkele andere bekende liedjes. Dienst van O en O in Suriname, Paramaribo, februari 1944." Een van de originelen van deze liedbundel is in bezit van het Legermuseum Delft.
 • document Uitsluiten Surinaamse musici

  Documenten uit de NIOD-archieven over het uitsluiten van Surinaamse musici in Nederland tijdens de bezetting. Zie Wegwijzer Nederland / Muziekleven, organisatie.