logo
 
zoek
    print
 
NL  »  MusicForce
 

MusicForce

Mensenrechten van musici worden wereldwijd nog altijd met de voeten getreden. Om musici te steunen zette MusicForce in Nederland Music Freedom Day op, in nauwe samenwerking met mensenrechtenorganisatie Freemuse. Ook het project De Tweede Wereldoorlog in muziek van MusicForce gaat over het belang en de kracht van muziek.

Music Freedom Day
Jaarlijks is het op 3 maart Music Freedom Day. Wereldwijd vragen musici en betrokkenen dan aandacht voor de vrijheid van meningsuiting van musici en het recht op muziek. De dag is in het leven geroepen door de internationale mensenrechtenorganisatie Freemuse. In 2010 organiseerde MusicForce de dag voor het eerst in Nederland. Dat gebeurde in Den Haag, stad van het internationale recht, in nauwe samenwerking met Freemuse.


WO2-muziek.nl
Het online koepelproject De Tweede Wereldoorlog in muziek vertelt over de betekenis van muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland, voormalig Nederlands-Indië, Suriname en de Nederlandse Antillen. De projectsite ging live in mei 2010. Op de site is muziek in stream te beluisteren en te downloaden. Ook geeft de site uitgebreid aandacht aan het muziekleven tijdens de oorlogsjaren, verboden muziek, muziek in de doorgangs- en vernietingskampen, spotliedjes, amusementsmuziek en propagandaliederen. Van mensen voor wie muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog een wezenlijke rol speelde zijn ervaringsverhalen te zien en te lezen. De Tweede Wereldoorlog in muziek is een project van MusicForce in samenwerking met het Nederlands Muziek Instituut (NMI). In oktober 2011 ontvingen beide organisaties voor het project de Visser-Neerlandiaprijs voor Cultuur. De Tweede Wereldoorlog in muziek is mogelijk gemaakt door het ministerie van VWS met een bijdrage uit het programma Erfgoed van de Oorlog.

Organisatie
Directeur/projectleider: Nicole Janssen
Bestuursvoorzitter: Wim Wijting, ict-ondernemer
Penningmeester: Piet Groeneweg, senior beleidsmedewerker financiën ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie († 20 december 2013)
Secretaris: Beatrijs van Agt, film/mediaspecialist
Algemeen bestuurslid: Regina Grüter, senior onderzoeker NIOD

Accountant: Big Ben Assurantie- en administratiekantoor, Leiden
Kamer van Koophandel: 2729.4009

Contact
Ramy Essam (Egypte), winnaar Freemuse Award 2011

Muziek is een van de meest oude en universele uitingsvormen van de mens. Het raakt aan de identiteit van mensen. De bindende en vrije kracht van muziek maakt musici voor machthebbers gewild en gevreesd.

Publicaties

Militairen als sinistere dj's, Wordt Vervolgd, juli-augustus 2007