logo
 
zoek
    print
 
 

Terugblik: eerste Music Freedom Day in Nederland, Den Haag, 2010

In 2010 organiseerde MusicForce de eerste Music Freedom Day in Nederland. De stichting introduceerde daarmee de dag in Nederland. Den Haag was als stad van het internationale recht de natuurlijke thuisbasis voor het programma, dat muziek liet horen die door censuur het zwijgen was opgelegd.

Programma
Banner

 Mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger (foto: Marcel Terlouw)
Mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger (foto: Marcel Terlouw)

Paard van Troje, woensdag 3 maart
Op 3 maart opende mensenrechtenambassadeur Arjan Hamburger Music Freedom Day met een bevlogen toespraak. Aansluitend presenteerde programmamanager Ole Reitov van Freemuse de cd Listen to the banned, met muziek die in landen zelf verboden is. De cd maakt zo verboden muziek alsnog hoorbaar. Een live-verbinding werd gelegd met organisator Austin Dacey van de concertserie de Impossible Music Sessions in New York, waar die avond het eerste concert uit de serie plaatsvond ter ere van Music Freedom Day.

De Iraanse musici uit de film Nobody Knows About Persian Cats namen vervolgens het podium over (zie Brainpower (fotö: Marcel Terlouw)
Brainpower (fotö: Marcel Terlouw)
programma 4 maart), onder de naam Take It Easy Hospital. Ze speelden onder andere Human Jungle, dat in Frankrijk hoog in de hitlijsten terechtkwam. Gevolgd door een haarscherp optreden van rapper/comedian Brainpower. Angelo Pardo, bekend van So You Think you Can Dance 2009, sloot de avond af met een dans die de grenzen van menselijke expressie verbeelde.Filmhuis Den Haag, donderdag 4 maart

Het Filmhuis Den Haag vertoonde de Iraanse film Nobody Knows About Persian Cats van Bahman Ghobadi over muziekcensuur in Iran. Deze claustrofobische roadmovie langs de underground music scene van Teheran laat de betekenis van underground in de meest letterlijke zin van het woord zien. Gevolgd door een levendige discussie onder leiding vaDe Iraanse muzikant Ashkan Kooshanejad, die in Iran alleen letterlijk ondergronds kon spelen en in 2009 asiel aanvroeg in Groot-Brittannië. In 2010 was hij te gast op Music Freedom Day in Den Haag. (foto: Marcel Terlouw)
De Iraanse muzikant Ashkan Kooshanejad, die in Iran alleen letterlijk ondergronds kon spelen en in 2009 asiel aanvroeg in Groot-Brittannië. In 2010 was hij te gast op Music Freedom Day in Den Haag. (foto: Marcel Terlouw)
n Frénk van der Linden over muziekcensuur, het recht op cultuur en mensenrechten. Deelnemers aan de discussie waren Ashkan Kooshanejad & Negar Shaghaghi (de naar Londen uitgeweken musici uit Nobody Knows About Persian Cats), Ole Reitov (programmamanager Freemuse) en Jochem de Groot (beleidsadviseur mensenrechten, ministerie van Buitenlandse Zaken). Ashkan Kooshanejad en Negar Shaghaghi sloten de avond af met drie songs uit de film.

Terug naar Music Freedom Day


Austin Dacey, Impossible Music Sessions, 2010

'No One Knows About Persian Cats'. filmposter

'No One Knows About Persian Cats', foto

Beeld uit de film No One Knows About Persian Cats, zie programma 4 maart
Beeld uit de film No One Knows About Persian Cats, zie programma 4 maart