logo
 
zoek
    print
 
NL  »  Muziek
 
Uitleg

Muziek

 
 
Het downloaden en kopen van werken is niet meer mogelijk. Kijk op Uitleg voor meer informatie.
Titelsort Componistsort Uitvoerendesort Dateringsort Soortsort
Interview Pieter Dolk, kamptune Vught (20')       audio 
Interviews oorlogsjaren en jaren van opbouw     1995  audio 
resultset_previous resultset_next Toon aantal rijen

Piet Hein Rhapsodie (8'59)

Componist: Anrooy, Peter van (1879-1954)
Datering: 1901
Soort: muziek

Sinds januari 2012 kunt u geen werken meer kopen en downloaden (zie Uitleg). Rechtenvrije werken kunt u wel beluisteren als stream (zie Overzicht). Is een werk rechtenvrij, of hebben de rechthebbenden toestemming voor publicatie gegeven, dan verschijnt hieronder een audiobalkje.

Toelichting
Peter van Anrooy schreef dit werk in 1901 als net afgestudeerd componist, op verzoek van zijn leraar Johan Wagenaar. De melodie van J.J. Viotta van het destijds door iedereen gekende volkslied Piet Hein, op een tekst van J.P. Heije, ligt aan de basis van deze Hollandsche Rhapsodie voor groot orkest. In dit werk demonstreerde Van Anrooy zijn enorme talent voor het instrumenteren en orkestreren van een melodie, zelfs al is het een wijsje als dit ‘liedje van de Zilvervloot‘. Het zou in de eerste helft van de 20ste eeuw uitgroeien tot het meest populaire Nederlandse orkestwerk, vooral omdat het bij een breed publiek gemakkelijk appelleerde aan nationalistische gevoelens. Naast Willem Mengelberg met het Concertgebouworkest was ook Van Anrooy zelf als dirigent van het Residentie Orkest een prominent pleitbezorger van dit werk.

Tot begin 1944 werden werken van Van Anrooy regelmatig uitgevoerd, daarna werd uitvoering verboden omdat Van Anrooy evenals Hendrik Andriessen het anti-fascistische 'Bruinboek' had ondertekend. In 1937 weigerde hij het Horst Wessellied te spelen tijdens een gala-avond in Den Haag ter ere van het aanstaande huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard.

Tekst: Geert van den Dungen
Opname: Piet Hein Rhapsodie/Peter van Anrooy, Nederlands Radio Symfonie Orkest o.l.v. Kees Bakels; NM Classics 92060/Muziek Centrum Nederland, 1995