logo
 
zoek
    print
 
NL  »  Muziek
 
Uitleg

Muziek

 
 
Het downloaden en kopen van werken is niet meer mogelijk. Kijk op Uitleg voor meer informatie.
Titelsort Componistsort Uitvoerendesort Dateringsort Soortsort
Aria voor trompet en piano, op. 18 (3'39) Flothuis, Marius (1914-2001)    1944  document 
Kamplied van Haren     1942  document 
resultset_previous resultset_next Toon aantal rijen

Het daghet in den Oosten (6'34)

Componist: Beers, Jacques (1902-1947)
Datering: 1940
Soort: muziek

Sinds januari 2012 kunt u geen werken meer kopen en downloaden (zie Uitleg). Rechtenvrije werken kunt u wel beluisteren als stream (zie Overzicht). Is een werk rechtenvrij, of hebben de rechthebbenden toestemming voor publicatie gegeven, dan verschijnt hieronder een audiobalkje.

Toelichting
Zoals vele anderen oriënteerde ook componist Jacques Beers zich tijdens de oorlog op het Nederlandse erfgoed. Dit komt vooral tot uiting in zijn liedbewerkingen. Het is niet uitgesloten dat Beers met zijn Oud-Nederlandsche liederen (augustus 1940, oktober-november 1943) succes heeft gehad op huisconcerten. De liederen dragen bij aan de Nederlandse trots: ze verwijzen naar de Middeleeuwen, de bloeitijd van het oude Nederlandse lied.

Hoogtepunt van de cyclys is Het daghet in den Oosten op een melodie en tekst van de vvertiende-eeuwse Delftse bagijn Geertrui van Oosten. Het lange gedicht verhaalt van een jonge vrouw die na de dood van haar geliefde intreedt in een klooster, nadat ze hem eervol heeft begraven. Dit emotionele lied dateert al van augustus 1940. Beers heeft er dus drie jaar later een cyclus omheen gecomponeerd.

Tekst: Jurjen Vis, biografie Jacques Beers, Musicien d'avenir (met cd); Attacca Records, 2007 
Opname: juni 2007
Uitvoering: Marcel Beekman (tenor), Marja Bon (piano), Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit), Frans van Ruth (piano), Ursula Schoch (viool), Marcel Worms (piano)