Ruim 35.000 mensen kwamen tussen 1941 en 1945 als gevangenen terecht in Kamp Amersfoort. Ze werden geconfronteerd met verwaarlozing, honger, mishandeling en dood. Gedichten en liedjes werden in deze extreme omstandigheden een uiting van vrijheid.
Zie de Wegwijzer Nederland/Musici en artiesten voor onder meer de biografie van Nico Richter door Juul Muller, met veel aandacht voor zijn tijd in Kamp Vught.
Met het verzoek aan vrienden voor een bijdrage voor het plaatsen van een kleine steen op het graf van Richter: "Nico Richter werd in 1942 gearresteerd. Na een verblijf in de gevangenis werd hij naar Amersfoort overgebracht. Hij heeft zich daar als een uitstekend kameraad gedragen. Na Amersfoort kwam hij in Vught, waarin hij onder de toenmalige moeilijke omstandigheden met anderen onmiddellijk begonnen is de medische hulp voor de gevangenen te organisaeren in het beruchte block 22 en daarna, tot hij door de Duitsers werd vermoord, in het groten revier. [...] Voor een en ander behoeven wij een bedrag van fl. 500,-." Zie ook informatie Richter onder Nederland/Documenten en links/Musici en artiesten.
Gesprek met Theun de Vries, Elsbeth Etty, NRC Handelsblad, 25 april 1997. De Vries vertelt onder meer over zijn periode in Kamp Amersfoort. "Ik heb in de oorlog tien maanden in het kamp Amersfoort gezeten en kreeg toen last van stervensgevoelens. Ik voelde de dood op mijn hielen en dat gevoel kwam ongeveer een jaar of 25 na de oorlog terug."