logo
 
zoek
    print
 
 

Kamp Westerbork, culturele leven

Kamp Westerbork was in de Tweede Wereldoorlog de verzamelplaats van alle in Nederland levende joden en Roma/Sinti. De illusie van een normaal dagelijks leven werd zorgvuldig in stand gehouden om onrust te voorkomen. Er was dan ook volop ruimte voor ontspanning en vertier. 


Cultuur als afleidingsmanoeuvre
Het bestaan in Kamp Westerbork was gebouwd op hoop. Hoop op een betere toekomst, op een goede afloop, op overleven. De illusie van een normaal dagelijks leven werd zorgvuldig in stand gehouden om onrust te voorkomen, er was dan ook volop ruimte voor ontspanning en vertier. Vooral de revue riep bij de kampbewoners tegengestelde reacties op. 
 
Klassiek repertoire
Op 25 november 1940 riep de kampleiding van Westerbork een symfonieorkest in het leven. Een groot deel van deze Gruppe Musik Lager Westerbork bestond uit leden van het Concertgebouworkest in Amsterdam, bijna de helft hiervan was in het kamp terecht gekomen. 
 
Revue om de zinnen te verzetten
Revue en cabaret moest de gevangenen in Westerbork afleiden. Zo was het elke dinsdagavond 'bonte avond' in kamp Westerbork. Keer op keer was de avond uitverkocht. De dinsdagavond was bewust gekozen door kampcommandant Gemmeker, van maart 1943 tot in september 1944 vonden vrijwel elke dinsdagochtend de transporten naar de vernietigingskampen in het oosten plaats. 
 
Wegwijzer Kamp Westerbork
Links, literatuur en documenten bij het thema Kamp Westerbork. Dubbelklik op een titel om de documenten en pagina's te openen [NB: literatuurtitels zijn niet aanklikbaar]. Zie legenda