logo
 
zoek
    print
 
 

Hans van Collem (1920-2010)

Musicus Hans van Collem kwam een jaar voor de bevrijding in de strafbarak van Westerbork terecht. Daar richtte hij een joods mannenkoor op. Hij heeft nog altijd de wc-papiertjes waarop hij de muziek schreef.
Hans van Collem (1920-2010), de stille kracht van een toon

Musicus Hans van Collem kwam een jaar voor de bevrijding in de strafbarak van Westerbork terecht. Daar richtte hij een joods mannenkoor op. "Ik vond, we laten ons niet kapotmaken, we gaan zingen". Tijdens ontspanningsuren in de middag of vroege avond luisterden honderden 'strafgevallen' naar joodse liturgische gezangen en liedjes. Hij heeft nog altijd de wc-papiertjes waarop hij de muziek schreef.

 
 
Brief vader Hans van Collem, Kamp Vught, 4 mei 1943
Brief van Levij van Collem aan zijn zoon Hans, geschreven op het briefpapier van Kamp Vught, 4 mei 1943. "Zie dat je mij een zeepdoosje stuurt, en de scheerkwast, die ik heb vergeten." Nog geen twee weken later, op 16 mei 1943 worden Levij van Collem en zijn vrouw omgebracht in Sobibor. Bron: Hans van Collem.
 
 
Psalm 100 op wc-papier
"Ik vertelde in de strafbarak over de betekenis van deze psalm: we moeten dankbaar zijn dat we niet zo zijn als dat tuig, dat we niet zover zijn afgezakt. Daarom zingen we dat we blij zijn, hoe goed ons deel toch nog is, dat we nog kunnen zingen en ons niet laten verslaan." Bron: Hans van Collem.
 
Wiegeliedje op wc-papier
Bron: Hans van Collem