logo
 
zoek
    print
 
 

Muziek- en cabaretleven

Lied 'Auf der Heide' (1943), oud-kampgevangene Louis de Wijze

Liedje van cd 'Cabaret in Kamp Westerbork', met liedjes uit 1943 opnieuw gezongen en toegelicht door oud-kampgevangene Louis de Wijze; pianobegeleiding van Albert van Woerden; Herinneringscentrum Kamp Westerbork, 2001.

 
Ervaringen Benny Behr, Jetty Cantor, Louis de Wijze

Violist Benny Behr (1911-1995), zangeres Jetty Cantor (1903-1992) en ondernemer Louis de Wijze (1911-2009) zaten tijdens de oorlog in Kamp Westerbork. Hun ervaringen zijn opgenomen door filmmaker Willy Lindwer en  te zien in een compilatie op NIODFilm op YouTube. Filmmaker Willy Lindwer maakte voor zijn documentaires Kamp van Hoop en Wanhoop en Het Fatale Dilemma 83 interviews met getuigen van de oorlog.

 
Joodsch Symfonie-Orkest, brief Van Leer-St. instrumenten voor kampen, 6 april 1943
"Door den Voorzitter van de Joodsche Raad werd ons medegedeeld, dat in de kampen te Vught en Westerbork orkesten in oprichting zijn, in welke orkesten, naar wij vernemen, ook leden van ons ensemble, voor zoover zij zich in deze kampen bevinden, worden opgenomen. Het ligt in de bedoeling deze orkesten uit te breiden, en te dien einde hebben de Commandanten van de genoemde kampen aan den Joodschen Raad opgedragen er voor te zorgen, dat zooveel mogelijk instrumenten, muziek in standaards ter beschikking zullen worden gesteld." (Bron: NIOD, archief Van Leer-Stichting/181a)
 
Programma's van muziekopvoeringen, archief Westerbork NIOD
Gedigitaliseerde programma's van muziekuitvoeringen in Kamp Westerbork.
 
 
 
 
 
 
 
 
Programma Bunter Abend Gruppe Bühne, maart 1944
Programma van een van de vele Bonte Avonden. Met Otto Aurich, Jetty Cantor, Max Ehrlich, Frans Engel, Liesl Frank, Johnny and Jones, Ester Philipse, Marc Rosen, Willy Rosen en Erich Ziegler.
 
 
Briefkaart van Rob Heilbut aan H.L. Andersen, 25 september 1943
Rob Heilbut (1919-1945) was voor de oorlog een verdienstelijke amateurmuzikant. In de zomer van 1943 werd hij naar Westerbork getransporteerd. In het kamp schreef hij liedjes, componeerde hij muziek en voerde deze met anderen uit.
 
 
 
 
 
 
 
 
Erich Ziegler achter de piano (z.d.)

Componist/artiest Erich Ziegler vormde met Max Ehrlich en Willy Rosen een succesvol trio voor de oorlog. Ze kenden elkaar al lang voordat het lot hen in Westerbork weer samenbracht.