logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Toelichtingen  »  Bombardement Rotterdam
 

Bombardement Rotterdam

Op 10 mei 1940 veranderde Rotterdam in een grote vlammenzee. Door het bombardement van de Duitsers kwamen negenhonderd inwoners om, werden 78.000 mensen dakloos en werd 260 hectare oppervlak verwoest. Toen de Duitsers dreigden ook andere steden te verwoesten werd op 15 mei 1940 de Nederlandse capitulatie getekend.

Verwoesting na het bombardement op Rotterdam (bron: Beeldbank WO2/NIOD)
Verwoesting na het bombardement op Rotterdam (bron: Beeldbank WO2/NIOD)
Vroeg in de ochtend van 10 mei 1940 trokken Duitse troepen in het oosten van Nederland over de Nederlands-Duitse grens. Tegelijkertijd landden Duitse troepen vanuit de lucht in het westen van Nederland. Nederland was overrompeld, er was chaos en paniek, maar de militaire tegenstand was op sommige plekken toch sterker dan de Duitsers verwachtten. Ze begonnen wat achter te lopen op schema en er moest iets gebeuren om de Nederlandse tegenstand zo snel mogelijk te breken. Vroeg in de middag van 14 mei ontving de garnizoenscommandant van Rotterdam een ultimatum tot overgave van de stad. Als hij hier niet op in zou gaan, zou de stad volledig door de Duitsers worden vernietigd. Het ultimatum werd niet met ja of nee beantwoord, maar de documenten werden teruggestuurd met een verzoek om ondertekening en vermelding van naam en rang van de Duitse afzender. Als reactie werd een nieuw ultimatum overhandigd, dat een paar uur later af zou lopen. De Duitsers wachtten de reactie van de Rotterdamse garnizoenscommandant echter niet af. Vliegtuigen waren vanuit Duitsland al onderweg. Om 13.25 uur werden de eerste bommen afgeworpen. Rotterdam veranderde binnen enkele minuten in een vlammenzee.

Bron: Nederland en de Tweede Wereldoorlog, redactie en samenstelling René Kok en Erik Somers, NIOD; Uitgeverij Waanders, 2005