logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Toelichtingen  »  Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, Nederlandsche Kultuurkamer
 

Departement van Volksvoorlichting en Kunsten, Nederlandsche Kultuurkamer

Op 27 november 1940 werd naar Duits voorbeeld in Nederland het Departement van Volksvoorlichting en Kunsten (DVK) opgericht, met de Nederlandsche Kultuurkamer (NKK). Het departement werd geleid door NSB-lid dr. Toby Goedewaagen.

Inwijding Kultuurkamer Stadsschouwburg Den Haag, 30 mei 1942 (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
Inwijding Kultuurkamer Stadsschouwburg Den Haag, 30 mei 1942 (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
Goedewaagen vond dat de tijd rijp was voor een wedergeboorte van de Nederlandse cultuur in de geest van de ‘Nieuwe Tijd’. Voor de praktische uitvoering van zijn kunstbeleid richtte hij op 25 november 1941 de Nederlandsche Kultuurkamer (NKK) op. De Kultuurkamer bestond uit zes gildes, die ieder gebied van de kunsten vertegenwoordigde. Onder het mom een beroepsorganisatie te zijn voor alle kunstenaars, propageerde de NKK het nationaalsocialistische gedachtegoed en controleerde de aangesloten kunstenaars op het naleven daarvan. Iedereen die actief was in de kunstensector was verplicht zich aan te melden om te kunnen blijven werken. Voor aanmelding was een zogeheten "ariërverklaring" noodzakelijk. Joden werden uitgesloten [evenals "negers, Maleiërs en Indiërs"]. Het moest een beroepsorganisatie met leden worden, maar zover kwam het niet. Wie na de oorlog zei nooit lid te zijn geweest had dus formeel gezien gelijk.Dr. Toby Goedewaagen (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
Dr. Toby Goedewaagen (bron: NIOD/Beeldbank WO2)

Bron: Nederland en de Tweede Wereldoorlog, redactie en samenstelling René Kok en Erik Somers, NIOD; Uitgeverij Waanders, 2005