logo
 
zoek
    print
 
 
NL  »  Toelichtingen  »  Reichsmusikkammer (RMK)
 

Reichsmusikkammer (RMK)

Al in 1933, toen Hitler met de nationaal-socialisten aan de macht kwam, werd de Reichsmusikkammer (RMK) opgericht. De RMK dirigeerde het totale Duitse muziekleven.

Ministerpresident Göring in gesprek met componist Strauss tijdens de opening Duitse Kultuurkamer, 5 september 1936 (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
Ministerpresident Göring in gesprek met componist Strauss tijdens de opening Duitse Kultuurkamer, 5 september 1936 (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
Richard Strauss, de eerste voorzitter, prees in zijn openingsrede Hitler en Goebbels voor dit initiatief: "Wij weten, dat de Rijksregering ons naast de rechten die ze verleent, ook plichten oplegt, plichten tegenover het Duitse volk, plichten tegenover de cultuur. [...] Wij zullen de weg vrijmaken voor gezonde arbeid en daardoor het zieke en schadelijke terugdringen en laten verdwijnen." De RMK was een reusachtig bureaucratisch apparaat. Alle concertprogramma's moesten door deze instantie worden goedgekeurd en de organisatie zag er streng op toe dat geen enkel 'ontaard' muziekwerk door de mazen van het net kroop. Ook muziekuitgeverijen en platenmaatschappijen stonden onder scherpe controle. Een lidmaatschap van de Reichsmusikkammer was verplicht voor alle beroepsmusici, die konden aantonen dat ze 'raszuiver arisch' waren. Was dit niet het geval, dan kreeg de betreffende musicus een beroeps- of uitvoeringsverbod. De Nederlandsche Kultuurkamer trad in werking in 1942.

Bron: Verboden muziek, Tine Nouwen;
Landelijk Ondersteuningsinsti"Der Führer bei der Festsitzung der Reichskulturkammer. Reichsminister Dr. Goebbels bei seiner Festrede.", 1 mei 1939 (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
"Der Führer bei der Festsitzung der Reichskulturkammer. Reichsminister Dr. Goebbels bei seiner Festrede.", 1 mei 1939 (bron: NIOD/Beeldbank WO2)
tuut Kunstzinnige Vorming, 1988