Archiefdocumenten, literatuur, foto's en links bij het thema Nederland. Dubbelklik op een titel om de documenten en pagina's te openen [NB: literatuurtitels zijn niet aanklikbaar]. Zie legenda.
"In de oorlogsjaren hebben velen, die de muziek slechts kenden als middel tot ontspanning, een levensornament, haar leeren rangschikken onder hun primaire levensbehoeften. Het was de muziek
welke ons van den zwaren psychischen druk, waaronder wij leefden, bij tijd en wijle verlossen kon.
De band tusschen mensch en muziek is versterkt, en wij staan ongetwijfeld in een andere
verhouding tot de muziek dan voorheen." Mensch en Melodie, Jaargang 1, No. 1, 1946
The Ethics of Aesthetics, Daniel Barenboim; Nexus lezing 2010 (Engels/Nederlands), Nexus Instituut. "Hoe is het te verklaren dat muziek monsters als Hitler en Stalin tot tranen toe kon roeren? Het is evident dat ze menselijke emoties hebben geassocieerd met iets in de muziek, maar tegelijkertijd konden ze ethiek en esthetiek niet met elkaar verbinden. [...] Met andere woorden, de schoonheid van de muziek, die ik hiervoor heb omschreven als een fysieke uiting van de menselijke geest, werd verbannen naar een afgelegen gebied van het dictatoriale brein. [...] Om welke reden de muziek hen ook ontroerde, ze kreeg geen toestemming om op zoek te gaan naar haar equivalent in het menselijk leven en handelen."
Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, met ook informatie over musici als Nico Richter en Daniël Belinfante.
In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-45 bij Groesbeek is het verleden tot leven gebracht. Typische jaren '40 geuren, diorama's, originele filmbeelden, toespraken en muziek nemen de bezoeker mee naar de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa.
Bij de Rotterdamse Annie stroomde als kind al muziek door de aderen. Ze zong altijd. In de jaren dertig zong ze bij The Ramblers onder leiding van Theo Uden Masman, het begin van haar glansrijke carrière. In de oorlogsjaren zong ze door, behoefte als er was aan amusement. Vaak met spottende Nederlandse teksten, zonder dat de Duitsers het doorhadden.
Ongehoord, amusement en propaganda tijdens de bezetting (met cd-box), Henk van Gelder; Theater Instituut Nederland, 2005.
Vanuit Londen klonk tijdens de oorlog elke dag Radio Oranje. Bezet Nederland maakte kennis met Jetje van Oranje, De Watergeus en 'Bob' den Doolaard. Andere Tijden over de Stem van Strijdend Nederland en De Watergeus, VPRO, 7 mei 2009.
Hier Radio Oranje, Henk van den Broek; Uitgeverij Vrij Nederland, 1960
Suppressed Music in The Netherlands: Discovering Hidden Treasures; Eleonore Pameijer en Carine Alders; Orel Foundation, 1 maart 2010 [achtergronden en beknopte biografieën van onder meer Sam Dresden, Jan van Gilse, Bob Hanf, Bertus van Lier, Ignace Lilien, Nico Richter, Samuel Schuijer, Martin Spanjaard, Franz Weisz, Rosy Wertheim]
Het hoofdstuk Musici en artiesten op deze site bevat een selectie van sleutelpersonen uit het muziekleven met tal van links, onder meer naar muziekwerken. Van een aantal van hen worden ook op deze Wegwijzerpagina aanvullende documenten en links getoond. Daarnaast staan in deze Wegwijzer andere belangrijke musici, artiesten en anderen genoemd.
We waren met meer...., vijf vervolgde componisten uit het interbellum; Joodse Omroep; 8, 15, 22 en 29 mei 2005. Vierdelige radiodocumentaire uitgezonden over leven en werk van vijf Nederlands-joodse componisten uit het interbellum en de Tweede Wereldoorlog. Met aandacht voor Daniël Belinfante, Dick Kattenburg, Nico Richter, Leo Smit en Rosy Wertheim.
Cd met werken van Daniël Belinfante, Marius Flothuis, Dick Kattenburg, Nico Richter, Leo Smit en Rosy Wertheim; Eleonore Pameijer (fluit), Marcel Worms (piano); Future Classics 052, 2005.
De Leo Smit Stichting stelt zich ten doel: de muziek van de componist Leo Smit te doen herleven, de aandacht te vestigen op minder bekende componisten en tijdgenoten van Leo Smit, en hedendaagse muziek te stimuleren.
"Amice, Gisteren kreeg ik je briefje inzake onze vriend in handen. ... Hoe vreselijk! … Hij had nog zoveel kunnen presteren, de uitvoering van zijn Thijl kunnen begeleiden en zoveel meer."
Stukken (gedigitaliseerd) van de orkestmuzikant Hans Krieg in Kamp Westerbork, datering 6 juli 1943 - 11 december 1944. "Sonderausweis van buro I. Dienstleiter. Hans Krieg ist bei der Revue taetig und hat waeherend der Deuer der Revue die Berechtigung..." (Bron: NIOD, archief Westerbork/Judendurchgangslager)
Brief van voorzitter Heuwekemeijer en secretaris Mesman van de Vereeniging "Het Concertgebouworchest" (de vereniging van orkestleden). Over "de algemeene grieven tegen den Directie" (puntsgewijze aanklacht tegen Mengelberg) en "...een en ander over onze dirigenten...". Over Willem Mengelberg één zin: "T.a.v. Prof. Dr. Mengelberg zijn wij van meening, dat deze zich door zijn lidmaatschap van de Cultuurraad en zijn vele dirigeeren in Duitschland, dermate gecompromitteerd heeft, dat zijn dirigeeren in Nederland hiervoor verder onmogelijk geworden is." Opsomming zeven concerten waaraan het Concertgebouworkest meewerkte: "Concerten an het Concertgebouworkest voor Nationaal-socialistische propaganda doeleinden enz".
"Ben het dodelijk met je eens, dat we na de oorlog hier weg moeten, met alleen stembanden en instrument als bagage. ... naar de kerk moest lopen, waar de droeve resten van het Res. Orkest nog concerten geeft en waar ik gisteren nog solist was...... We hebben honger en dat is iets ontzettends, aardappelen niet te krijgen, geen brood, geen boter, rantsoen deze week weer verminderd. ondanks alle misère probeer ik toch te blijven zingen... Die voortdurende angst voor de toekomst zou je gek maken..."
Trompettist Pieter Dolk kwam in maart 1943 na zijn arrestatie in Kamp Vught terecht, samen met musici als Nico Richter, Marius Flothuis, Everard van Royen en Piet van den Hurk. Het gezamenlijk musiceren tijdens concerten voor medegevangenen leidde tot levenslange vriendschap.
Handgeschreven oorlogsdagboek van musicus en journalist Paul Sanders, 8 juli 1942 - 21 mei 1944 (bron: Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, IISG). "De Kracht der muziek, is zij gelegen in de inkeer die zij teweegbrengt, de verzoening met 't leven, de vertedering? Zij heeft het vermogen menschen, die elkaar niet kennen, die misschien vijandig tegenover elkaar staan, te binden, op te nemen in één gemeenschap van gelijkgezindten. Maar terwijl ik dit schrijf hoor ik Duitse soldaten voorbijmarcheren, zij zingen hun vermechaniseerde nazi-liederen, waarin elke spontaniteit, elk gevoel van bevrijding - dat toch inherent is aan het zingen - elk humaan gevoel vreemd is. [...] Het is een uiting op bevel, wrang, bitter, geforceerd. Het zoekt geen klankbodem in verwante zielen. het gaat niet van hart tot hart. [...] Ook hier weer: edel materiaal ontaard in een negatieve aanwending." (23 augustus 1942)
Informatie over cultuur en muziek tijdens de Tweede Wereldoorlog op www.tweedewereldoorlog.nl, een kenniscentrum over de Tweede Wereldoorlog van musea en instellingen in Nederland.
Jan van Dijk schreef tijdens de oorlog ruim veertig composities. Door zijn weigering om zich aan te melden bij de Kultuurkamer bleven deze composities ongehoord. In de oorlogsjaren had hij een privémuziekschool, gaf hij les op een andere muziekschool en dirigeerde hij een koor. "Muziek was niet grijpbaar voor de vijand, die kon daar onmogelijk bij."
Toen Hans van Leeuwen in januari 1942 benoemd werd tot administrateur van de Arnhemsche Orkest Vereeniging (AOV) was het bestuur van het orkest net opgestapt, na een hoogoplopend conflict met het departement van Volksvoorlichting en Kunsten. Van Leeuwen moest als administrateur in z’n eentje het orkest door de oorlog zien te loodsen.
Helge Domp had een groot zangtalent, een zangcarrière lag in het verschiet. Haar zangstudie in Duitsland moest ze echter afbreken nadat Hitler aan de macht kwam. In 1933 vluchtte ze naar Nederland. "Tot aan het begin van de oorlog dacht ik 'misschien lukt het me mijn zangcarrière weer op te pakken, misschien verdwijnt Hitler op een goede dag'."
"Na verzending van mijn 'Richtlijnen bij het ontslag der Joden' is mij gebleken, dat bij verschillende orkesten de joodsche orkestleden nog contractueel verbonden zijn voor korteren of langeren tijd. [...] Ook zal het noodzakelijk zijn, dat de joodsche orkestleden terstond solliciteren naar het op te richten Joodsch Orkest." (Bron: NIOD, archief DVK/102/162)
De onvergetelijke klanken van het Joodsch Symfonie Orkest, gesprek met oud-orkestlid Louis van der Hak door Karlien Dijkstra.
"De Nederl. Kultuurkamer omvat zes gilden. Wie er lid van moeten zijn." Verordening gepubliceerd in De Telegraaf.
"Deze bepalingen beoogen de volledige uitroeing van de primitieve, negersche (vreemd-rassige) invloeden op de amusements- en dansmuziek, invloeden die het cultuurpeil voornamelijk van de jeugd van ons volk naar beneden halen, en door denomgang met bastaardmuziek haar smaak voor het goede bederven. [...] Verboden is dus het gebruik van: overmatig protamento en glissando, opgesleepte inzet (whip), overmatig vibrato, ..." (Bron: NIOD, archief DVK/102/156g)
Documenten over de zuiveringen in het muziekleven zijn te vinden onder de persoonsnamen van musici.