logo
 
zoek
    print
 
NL  »  Wegwijzers  »  Wegwijzer Nederland  »  Algemeen
 

Algemeen

Nederlandse muziek in de 20-ste eeuw
Nederlandse muziek in de 20-ste eeuw / Voorspel tot een nieuwe dag, Leo Samama; Amsterdam University Press /Salomé, 2006 (1e druk 1986)
 
Muziek in de schaduw van het Derde Rijk
Muziek in de schaduw van het Derde Rijk / De Nederlandse symfonieorkesten 1933-1945, Pauline Micheels; Walburg Pers, 1993
 
Entartete Musik
Entartete Musik, Dokumentation und Kommentar zur Düsseldorfer Ausstelling von 1938; DKV, Der Kleine Verlag, 1988
 
Het hellende vlak, radio-omroep in nazi-greep
Het hellende vlak, radio-omroep in nazi-greep; G.P. Bakker; Sijthoff/VARA, 1981
 
Kunst in crisis en bezetting
Kunst in crisis en bezetting / Een onderzoek naar de houding van Nederlndse kunstenaars in de periode 1930-1945, Hans Mulder; Het Spectrum, 1978
 
Ongewenschte muziek
Ongewenschte muziek, de bestrijding van jazz en moderne amusementsmuziek in Duitsland en Nederland 1920-1945; Kees C.A.T.M. Wouters; SDU Uitgevers, 1999
 
The Ethics of Aesthetics

The Ethics of Aesthetics, Daniel Barenboim; Nexus lezing 2010 (Engels/Nederlands), Nexus Instituut. "Hoe is het te verklaren dat muziek monsters als Hitler en Stalin tot tranen toe kon roeren? Het is evident dat ze menselijke emoties hebben geassocieerd met iets in de muziek, maar tegelijkertijd konden ze ethiek en esthetiek niet met elkaar verbinden. [...] Met andere woorden, de schoonheid van de muziek, die ik hiervoor heb omschreven als een fysieke uiting van de menselijke geest, werd verbannen naar een afgelegen gebied van het dictatoriale brein. [...] Om welke reden de muziek hen ook ontroerde, ze kreeg geen toestemming om op zoek te gaan naar haar equivalent in het menselijk leven en handelen."

 
Zo zong de NSB, liedcultuur van de NSB 1931-1945
Zo zong de NSB, liedcultuur van de NSB 1931-1945 (met cd); Gerard Groeneveld; Uitgeverij Vantilt, 2007
 
De Nederlandse componisten in de muziekpolitiek tijdens de bezetting
De Nederlandse componisten in de muziekpolitiek tijdens de bezetting, Peter Lurvink; Tweede Jaarboek van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, Walburg Pers, 1990. Artikel over het nationaal-socialistische beleid van de bezetter over de Nederlandse muziekbeoefening. De Amsterdamse musicoloog Peter Lurvink laat met sprekende voorbeelden zien hoe dit beleid in het voordeel van de muziekbeoefening is geweest. Het karakter van de muziek bleef onaangetast, maar de toestand van de musici werd in financieel opzicht aanmerkelijk verbeterd. In bezettingstijd werd daarmee ook de basis gelegd voor een naoorlogse situatie die zich gunstig onderscheidde van de bedroevende toestand waarin de muziekbeoefening zich voor 1940 in financieel en organisatorisch opzicht bevond.
 
Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland

Digitaal Monument Joodse Gemeenschap in Nederland, met ook informatie over musici als Nico Richter en Daniël Belinfante.

 
 
 
Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Groesbeek

In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-45 bij Groesbeek is het verleden tot leven gebracht. Typische jaren '40 geuren, diorama's, originele filmbeelden, toespraken en muziek nemen de bezoeker mee naar de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland en Europa.

 

 
 
Nederlands Muziek Instituut (NMI)
De archieven van het NMI bevatten de muzikale nalatenschappen van Nederlandse componisten, uitvoerende musici, muziekinstellingen en muziekverenigingen uit de periode 1850 tot heden. Het gaat om duizenden muziekhandschriften/partituren, brieven, historische programma's, knipsels en diverse archivalia. Een belangrijk deel van het archief beslaat de Tweede Wereldoorlog, zie het overzicht op Wegwijzer WO2 van het NIOD en het Nationaal Archief (NA),
 
Orel Foundation
The Orel Foundation provides information and ongoing discussion about composers whose careers were destroyed or irrevocably altered by the events in mid-20th century Europe.
 
Lach...en vergeet! Liedjes van joodse artiesten.
Informatie tentoonstelling in het Joods Historisch Museum, 2009.